Denne siden er ikke lenger aktiv.
Du blir snart ført videre til Remingu.com

Med mindre du har en tosjen browser eller PC da, selvsagt. Hvis du ikke vil bli ført videre,
trykk på esc eller X-knappen ved siden av adressefeltet, den ved siden
av oppdateringsknappen

Kan fugler være kunstnere?

I Australia har de en type fugl med navn "grågartner". Grunnen til at de heter det er fordi hannen, når han skal tiltrekke seg hunner, lager en liten hage av steiner, skjell og benrester, samt en stor, tett stråportal. Første gang jeg leste om dette var i hakkespettboken for veldig langt tilbake siden. Jeg syns de hørtes kjempekule ut. Fugler som faktisk steller og pynter i hagen? Det er jo kjempestilig!

For ikke lenge siden bestemte en dude med navn Endler seg har at "Hey, hva om jeg ser på denne hagen... fra hunnens synspunkt!". Joda, det var en god idé fant han ut, så han prøvde det. Og vet dere hva han oppdaget?

Vet dere det?

Venstre: Grågartnerens hage Høyre: Grågartnerens hage etter at forskerne ødela den (Bilde: Forskning.no)

Han oppdaget at denne lille gartneren bruker hagen sin til å skape en optisk illusjon. Den legger stenene slik at hagen virker mindre, så når hunnene ser på hannen som står i hagen, virker han mye større enn han egentlig er!

Ifølge Endler er dette som fuglen lager kunst "fordi gartnerhannen skaper et visuelt mønster utenfor seg selv for å påvirke atferden til en tilskuer, og han gjør det helt selv." Jeg må innrømme at jeg er enig med ham. Ifølge min definisjon på kunst er dette som grågartneren lager kunst.

Hva syns du?
Er grågartnerens hage en form for kunst?

Kilde: Forskning.no

Del

2 kommentarer

Veronica

18.sep.2010 kl.15:08

Jeg er overbevist at undulatfrøkna jeg hadde en gang lagde noe performance art-greier når du reiv i stykker pappeske med innhold (var noe sånt de skal rive ut og lage rede av, ikke ødelegge totalt!), kastet det rundt i buret og skeit på hele rotet når hun var ferdig. Det var liksom så gjennomført totalt pøbleri at det må ha vært en tanke bak!

Helene

20.sep.2010 kl.08:07

Veronica: Haha, ja, hvorfor ikke? xD

Skriv en ny kommentar

Helene

Helene

18, Etne

Går på Media og kommunikasjon og bor på internatskolen Lundeneset VGS. Blant interessene mine kan du finne anime, manga, Japan, fotografering, web, psykologi, lesing, filmer, musikk, sjonglering, tegning, Derren Brown, illusjon, venner og ikke minst kjæresten min. Jeg er også nylig blitt vegetarianer.

Blogglisten
Norske blogger
bloglovin

Kategorier

Arkiv

Related Posts with Thumbnails
hits