Denne siden er ikke lenger aktiv.
Du blir snart ført videre til Remingu.com

Med mindre du har en tosjen browser eller PC da, selvsagt. Hvis du ikke vil bli ført videre,
trykk på esc eller X-knappen ved siden av adressefeltet, den ved siden
av oppdateringsknappen

Redd verden - spis mindre kjøtt

Jeg husker da jeg var liten og for første gang så et stjerneskudd. Jeg lurte lenge på hva det var jeg skulle ønske meg, og til slutt fant jeg ut at jeg skulle ønske meg at alle barn i hele verden fikk nok mat og at det skulle bli fred i verden. Nå, som 17-åring, har jeg funnet en mye mer effektiv måte å la sultende barn i Afrika få mat på; Jeg har fjernet kjøtt fra menyen min.

Hvert år spiser en gjennomsnitlig person hele 70kg (!) kjøtt. Dyrene som skal til for at du skal få i deg alt dette kjøttet må jo faktisk selv ha fôr og ikke minst vann. For at en gris skal få 1kg grisekjøtt må det til hele 8,4kg mat  og 1kg biff må ha 18 000 vann (jeg kan ha regnet feil her. Det sto a pound of beef needs around 9,000 litres). Tenk om all maten som blir prossesert av dyrene for å lage kjøtt, istedet gikk rett til oss? Da hadde vi antagelig endt opp med mer enn dobbelt så mye mat, og denne nye maten kunne heller gått til å mate underernærte mennesker i fattige deler av verden.

Kjøttspising kan også være årsaken til så mye som 50% (!) av all forurensingen som blir sluppet ut på grunn av mennesker. Det vil si at det også er veldig miljøvennlig å spise mindre kjøtt.

Heldigvis er det i verden i dag kanskje hele 5-6 % som ikke spiser noe kjøtt i det hele tatt, og flere millioner som bevisst kutter ut mer og mer kjøtt fra maten sin.

Spiser du mye kjøtt?
Kommer du til å slutte å spise like mye kjøtt etter å ha fått visst alt dette?

Kilde: The Guardian
Bilde: Neatorama

Divvy spoils t' all ye mateys

12 kommentarer

En liten feminist

26.sep.2010 kl.14:16

Flott innlegg! Keep them comming :)

MASHE

26.sep.2010 kl.16:57

Hvis du føler at du hjelper verden med å kutte ut din dose kjøtt så er jo det fantastisk! Da kan du jo donere de pengene du ellers ville brukt på kjøtt til hjelpearbeid og lignende. :) Stå på Helene! Jeg beundrer deg, hadde aldri klart å kutte ut kjøtt selv. :S

Per-Inge

26.sep.2010 kl.18:20

To ulike kilder som seier noko anna enn kva du seier når det gjeld kor mykje ein person et i løpet av eit år:

http://www.ssb.no/fbu/tab-2010-06-09-07.html

http://wiki.answers.com/Q/How_much_meat_does_the_average_person_eat_per_year

Når det gjeld dette med at ein brukar 18 000 liter vatn for å lage ein kilo biff, meinar eg dette er feil. Ein brukar ikkje vatnet for å lage biffen. Det er på ingen måte mogeleg å presse 18 000 liter vatn inn i ein kilo biff. Vatnet går i ein rundgang heile tida, med noko flott som vi kallar kretsløpet i naturen eller vatnets kretsløp. Det vil seie at dersom ein okse drikk fire liter vatn, vil ikkje dette gå direkte inn i biffen, men etter ei stund komme ut igjen.

Eg meinar at uansett kva for ei side du står på, vil ein alltid finne kjelder og fakta som passar deg, dermed vil det aldri gå ann å verta 100% einig.

Men for all del, stå på ditt! Eg heiar på deg!

Helene

26.sep.2010 kl.20:00

De to kildene sier jo forskjellig fra hverandre også, men . Dessuten var det tydeligvis i to forskjellige land (det ene i Norge, det andre antageligvis fra England). Alle statistikker skal tas med en klype salt, og det å påpeke at min statistikk sier noe annet enn din statistikk, derfor er din statistikk feil er ikke noe argument.

Jeg vet jo at vannet selvsagt ikke er i selve kjøttet, men det må så mye vann til for at det skal bli produsert en kilo biff. Dette er ikke noe stort problem her i Norge, for her har vi bøttevis med vann. Jordbruk bruker kanskje så mye som 70% av alt vann som er tilgjengelig for mennesker. Jo mer kjøtt forbrukerne krever, jo mer fôr og vann må til for å lage det. Rike land som har lite vann, som f.eks. Saudi Arabia, Libya og Sør Afrika velger å istedet for å bruke av sitt vann, importere kjøtt fra fattigere land som Etiopia. De gir rett og slett vannproblemet over til dem. Selvsagt går alt vann i et kretsløp, men det går ofte for sent. Det er derfor vi har steder i verden hvor folk dør av mangel på rent vann.

Per-Inge

26.sep.2010 kl.20:47

Det eg prøvde å prova med desse statistikkane var ikkje at du hadde feil, men at ein finn det ein vil finna.

Dersom me her i nord, som har mykje reint vatn, vel å ikkje "bruke" mykje av dette vatnet, vil det ikkje automatisk verte meir vatn til dei som er i Etiopia. Her gjeld det det same som med mat. Me har eigentleg nok, dersom me hadde klart å fordele all maten og drikka me hadde, hadde alle klart å overlevd og hatt nok. Dersom land som Saudi Arabia, Libya og Sør Afrika hadde importert mindre kjøtt frå land som Etiopia, er det godt mogeleg at dei hadde fått meir vatn. Men ein ting eg IKKJE trur nyttar, er dersom folk i Noreg vel å ete mindre kjøtt for å redde verda.

For å bruke dine ord: eg må innrømme at dette vert for dumt!

Kjelder:

http://www.dagsavisen.no/meninger/article418907.ece

http://www.fn.no/Temaer/Miljoe-og-klima/Vann/Kan-vann-eies

Helene

26.sep.2010 kl.21:32

Per: Det var derfor jeg skrev "Dette er ikke noe stort problem her i Norge", og det var også grunnen til at jeg ikke tok det med i selve innlegget.

Som du kan se leser jeg mesteparten av disse tingene på engelske sider. Sånn for din informasjon så sier United Nations Population Fund (UNFPA) at amerikanere spiser 117 kg kilo i året, så det er faktisk ikke helt på jordet.

Per-Inge

26.sep.2010 kl.22:06

Dermed mistar jo heile dette innlegget meininga og bodskapet sitt, i og med at du oppfordrar folk til å ete mindre kjøtt for å redde verda.

"Nå, som 17-åring, har jeg funnet en mye mer effektiv måte å la sultende barn i Afrika få mat på; Jeg har fjernet kjøtt fra menyen min."

Helene

28.sep.2010 kl.07:19

Per-Inge: Så.... du mener innlegget mister meningen sin fordi det med vannet ikke spiller noen rolle her i Norge? Hva med resten av det jeg skrev da? Hva med at så mye mat som kunne gått rett til oss istedet skal igjennom en gris for at vi istedet skal få bittelitt kjøtt? Hva med at dette fører til at det blir lagt press på bondene i regnskogene til å skaffe enda mer korn o.l. til oss, som fører til at de brenner ned skogene?

Per-inge, seriøst, jeg begynner å bli lei av kveruleringen og usakligheten din. Du tar jo en ting, vrir dem om tusen ganger, leverer den tilbake og sier "Fordi dette ikke stemmer, stemmer heller ikke resten av innlegget ditt".

Åsfrid

05.okt.2010 kl.14:45

Enige med deg Helene! Stå på! :D

Skreiv en artikkel om detta emnet i fjor :)

Helene

05.okt.2010 kl.15:52

Så kult! :D Antar du kom frem til samme konklusjon som meg; Spis mindre kjøtt? ^^

Hawkon

19.okt.2010 kl.11:51

Bra innlegg! Hva med å holde mandagen kjøttfri? Den norske versjonen av den internasjonale Meat Free Monday kampanjen: http://www.kjottfrimandag.no

Helene

20.okt.2010 kl.13:05

Hawkon: Tusen takk for tipset! Jeg har lurt litt på det om det var et norsk alternativ :)

Skriv en ny kommentar

Helene

Helene

18, Etne

Går på Media og kommunikasjon og bor på internatskolen Lundeneset VGS. Blant interessene mine kan du finne anime, manga, Japan, fotografering, web, psykologi, lesing, filmer, musikk, sjonglering, tegning, Derren Brown, illusjon, venner og ikke minst kjæresten min. Jeg er også nylig blitt vegetarianer.

Blogglisten
Norske blogger
bloglovin

Kategorier

Arkiv

Related Posts with Thumbnails
hits