Denne siden er ikke lenger aktiv.
Du blir snart ført videre til Remingu.com

Med mindre du har en tosjen browser eller PC da, selvsagt. Hvis du ikke vil bli ført videre,
trykk på esc eller X-knappen ved siden av adressefeltet, den ved siden
av oppdateringsknappen

Tankelesemaskinen og lock-in

Du ligger der i sengen. Helt i ro. Rører ikke en muskel. Solen har netopp stått opp og har nå akkurat så vidt kikket inn vinduet. Solstrålene danser bortover vinduskarmen, bortover veggen og helt til dit hvor du ligger. Lyset skjærer i øynene dine. Det brenner. Du lukke øynene dine, men fremdeles klarer det irriterende lyset å komme seg forbi. Du prøver å løfte hånden for å skjerme deg fra de vonde solstrålene, men armen din vil ikke røre seg. Du prøver å snu hodet, rope om hjelp, hva som helst. Men uansett hva du gjør, uansett hvor høyt du skriker inni deg, rikker du deg ikke. Kroppen din er helt slapp. For en som ser på kunne du liksågodt ha sovet. Du er fanget. Fanget i din egen kropp. En skjebne verre enn dine verste mareritt. Dette er lock-in.

For en stund siden så jeg en fransk film med navn Dukkerklokken og sommerfuglen. Denne filmen handler om en fyr som har lock-in syndrom. En dag var han en helt normal fyr (vel, han var kjendis, men det er ikke viktig), og neste dag våkner han på sykehuset, uten å kunne røre en muskel. Filmen er basert på memoarene etter fyren filmen handler om. Hvordan han klarte å skrive en bok sier du? Han gjorde det rett og slett ved hjelp av blunking. En slags "pleier" satt ved sengen hans, sa bokstav etter bokstav, og når hun hadde kommet til den bokstaven han ville ha, blunket han. Det tok lang tid å skrive boken, men jeg er veldig glad han gjorde det. Jeg anbefaler deg virkelig å se den en gang!

Grunnen til at jeg kom på dette med lock-in syndrom er at jeg netopp leste om noen forskere som holder på å lage en "Tankelesemaskin" for folk med dette syndromet. For å si det slik at vi dummies forstår det; En snakkende datamaskin blir koblet til snakkesenteret i hjernen til en med lock-in. Med veldig mye trening skal det til slutt være mulig for den med lock-in å "snakke" igjennom denne datamaskinen. Ikke bare er dette et veldig kult science-fiction-sounding ekspriment; Det gjør også hverdagen til de mennesker med lock-in rett og slett levelig!

Forskerene som jobber med dette har allerede klart å koble denne maskinen til en ung gutt som havnet i lock-in når han var bare 16 år, og han holder nå på med å trene på å tenke på å uttale bokstavene på rett måte inni hodet sitt.

Sånn ellers har forskerene også klart å lage et musikkprogram. Det gjør at gutten med lock-in kan komponere rolig og avslappende musikk bare ved å tenke på de rette tonene. Disse forskerene pleier å høre på denne musikken i laboratoriumet sitt mens de arbeider.

Kilde: Forskning.no

Hva ville vært verst om du fikk lock-in syndrom?
Hva hadde du savnet mest?

Divvy spoils t' all ye mateys

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Helene

Helene

18, Etne

Går på Media og kommunikasjon og bor på internatskolen Lundeneset VGS. Blant interessene mine kan du finne anime, manga, Japan, fotografering, web, psykologi, lesing, filmer, musikk, sjonglering, tegning, Derren Brown, illusjon, venner og ikke minst kjæresten min. Jeg er også nylig blitt vegetarianer.

Blogglisten
Norske blogger
bloglovin

Kategorier

Arkiv

Related Posts with Thumbnails
hits